• Ebben a cikkben Korfanti Gábor, zöldhulladék elszállítás területén szerzett tapasztalatait és tudását osztja meg velünk.

  Idén csodaszép, verőfényes őszi heteknek örvendhetünk, ami kifejezetten kedvez a kerti munkálatoknak. Ha eddig még nem készítettük volna elő a kertet a télre, érdemes a még napsütéses hétvégéken időt szánni erre. Akár a munkanapok délutánján is beiktathatunk egy-egy feladatot, hiszen ebből akad bőven az őszi hónapokban. Mivel rendszerint ekkortájt keletkezik a legtöbb zöldhulladék, így érdemes ennek kényelmes kezeléséről is gondoskodni. Cikkünkben most azt a tíz területet vesszük sorra, amelyre mindenképpen célszerű figyelni a tél megérkezése előtt.

  zöldhulladék elszállítás autók

  1. Talajjavítás a bőséges termék érdekében

  Napjainkban egyre többen vannak, akik komposztot készítenek a kertben. A rothadt zöldségek, gyümölcsök, a nyaranta lenyírt gyep vagy a gyomok remek táptalajként szolgálnak és segítségükkel a megfelelő idő letelte után jelentősen feljavíthatjuk a kerti föld állapotát. Az ősz kitűnő időszak ahhoz, hogy a keletkezett komposztot beledolgozzuk a talajba, ezzel termékennyé varázsolva azt a következő szezonra. Ha azok közé tartoznánk, akik a komposzt készítése helyett inkább a zöldhulladék elszállítás előnyeit választottuk volna, akkor sincs semmi veszve. A legtöbb faiskolában, kertészetben, vagy kertáruházban kiváló minőségű komposztot szerezhetünk be. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha szeretnénk jövőre is kihasználni a kert nyújtotta lehetőségeket, akkor minden évben törekedjünk a talajjavításra. Ha visszaadjuk a földnek mindazt a jót, amit kapunk tőle, akkor hosszú időn keresztül kiváló termésnek örvendhetünk.

  2. Szelektáljuk a növényeket

  Amint tavasszal beköszönt a jó idő, sokan a lakásban tartott növényeket is kivisszük az éltető napfényre. Ősszel ezeket át kell ültetni és visszavinni a védelmet biztosító falak közé. A kerti növényeket is ajánlott szelektálni. Az elszáradt, beteg vagy fertőzött növényektől mindenképpen szabaduljunk meg, a kinti növények környékét pedig tisztítsuk meg. Ennek köszönhetően megelőzhetjük azt a kellemetlen helyzetet, hogy tavasszal kártevők lepjék el a kertet, ezzel rengeteg gondot okozva.

  3. Mulcstakaró a kinti növényeknek

  Vannak olyan növények, melyek érzékenyek a hideg időjárásra. Ezeknek tövét célszerű mulccsal betakarni. Fontos, hogy az örökzöldek és a lombhullató fák törzse körül hagyjuk egy kis sávot, ezzel a korábbiakban már említett kártevők ellen cselekedve. A mulcsot egyébként évszaktól függetlenül érdemes használni, például a gyomosodás megelőzése érdekében is. Nem utolsó sorban nagy előnye az az esztétikai érték, mellyel hozzájárul az otthont övező környezet igényesebbé tételéhez.

  4. Virághagymák a színes tavaszi kertért

  Kedveli a nárciszok és a tulipánok színpompás egyvelegét? Ez esetben itt a remek alkalom, hogy a virághagymákat a földbe helyezze. Akár online is megrendelhetjük a virághagymákat, de természetesen a piacokon és kertészeti áruházakban is szép számmal megtalálhatjuk azokat.

  5. Fókuszban az évelő növények

  Sokan kedvelik az évelő növényeket, melyekben évről-évre gyönyörködhetnek. Kedvenceink mennyiségét tőosztással növelhetjük. Az így történő szaporításnak köszönhetően a tél folyamán lesz ideje arra a növénynek, hogy gyökeresedjen és tavasszal már erőteljesen növekedésnek induljon. Ugyan a virágokból soha nem lehet túl sok, mégis tény, hogy egyes gyorsan szaporodó növényektől néha jobb megszabadulni. A méretes növényeket, bokrokat, melyeket ilyen vagy olyan okoknál fogva eltávolítottunk, zöldhulladék elszállítás keretein belül távolíthatjuk el legkönnyebben a kertből.

  6. Madáretető akár házilag

  Kevés kellemesebb dolog létezik, mint a meleg szoba ablakából szemlélni a kertet. De belegondolt már abba, hogy a kinti madarakkal mi a helyzet? A hideg hónapokban jelentősen megcsappan a számukra rendelkezésre álló táplálékok forrása. Ha viszont odafigyelünk etetésükre, kertünk állandó kis látogatókat fogad majd. Az üzletekben sokféle mutatós madáretetőt szerezhetünk be, de akár saját kézzel is készíthetünk hasonló alkalmatosságot. Arra mindkét esetben figyeljünk, hogy praktikus darab kerüljön a fákra kihelyezésre, melyet a madarak egyszerűen és kényelmesen tudnak majd használni.

  7. Gyepgondozás ősszel

  Az igényes gyep évszaktól függetlenül odafigyelést igényel, de ősszel különösen így van ez. Beszerezhetünk gyeptrágyát, amelyet szétszórva sokat tehetünk annak állapotáért. Az odafigyelés meghozza gyümölcsét, hiszen a késő őszi trágyázásnak köszönhetően tavasszal ereje teljében levő zöld területnek örvendhetünk.

  8. Kerti öntözőberendezések és szerszámok tisztítása

  A gondozott kert érdekében sokszor többféle eszközre, szerszámra is szükségünk lesz. Amint végeztünk a munkálatokkal és a zöldhulladék elszállítás során használatos eszközökre sincs már szükség, akkor tisztítsuk meg azokat, és jól védett helyen tároljuk egészen tavaszig. A meleg hónapokban rendszerint használatban levő kerti öntözőberendezések is valószínűleg megértek már ekkorra a tisztításra.

  9. Zöldhulladék elszállítás

  Mindegy, hogy a paradicsom ért le, vagy a fák hullattak tetemes mennyiségű levelet, azok eltakarítása nagyon fontos. A rothadó növények esztétikailag nem a legszebbek és a kertben játszadozó gyermekekre higiéniai szempontból akár veszélyesek is lehetnek. Amint összegyűlt tehát a kellő mennyiség, érdemes a zöldhulladék elszállítás előnyeit választani. A kisteherautóval dolgozó cégek esetében nincs szükség arra, hogy megbecsüljük, mekkora konténerre lenne szükség, ráadásul olcsóbban is kijöhetünk ilyen módon. Ha elkorhadt fától, elburjánzott ágaktól szabadulnánk meg, akkor is érdemes a zöldhulladék elszállítás területén dolgozó szakemberek mellett letenni a voksot.

  zöldhulladék elszállítás

  10. Élvezze az őszt a maga szépségében!

  Nem kell, hogy az összes kerti munkálatot egyszerre végezzük el. Ahelyett, hogy elvesznénk a feladatokban, inkább figyeljünk az évszak szépségeire. Ugyan a kerti teendők és a zöldhulladék elszállítás nem várathatnak magukra, de az ezernyi színnel pompázó környezet megcsodálásáról sem érdemes megfeledkezni.