Gardena webshop, webáruház blog

 • Hogyan lehet életben maradni akkor is, ha a boltok bezártak és nem jutunk hozzá a megszokott élelmiszereinkhez? Mit tehetünk krízisek, természeti katasztrófák után? Mik azok a növények, amikkel könnyebb a túlélés?

   

  Most olyan növényeket fogunk felsorolni, amiket érdemes elvetni a kertben, hogyha olyan dolgok történnek a világban, amikre nem számítunk… Ha saját kerttel rendelkezünk, annak számos előnye van. Pénzt spórolhatunk, hisz a kertben termesztett növényeket nem kell a boltban megvásárolni. Egészségesen táplálkozhatunk, hisz természetes módon termesztjük a növényeket.

   

  Amiről ritkábban beszélnek, az az, hogy ha a boltok bezárnak és akadozik az élelmiszer ellátás vagy akár meg is szűnik, akkor csak arra hagyatkozhatunk, amit saját magunk termesztettünk! 

  9 növény, amit érdemes a saját kertünkben elvetni, ha úgy alakulna a helyzet…

  1, Burgonya

  burgonya

  A burgonya több létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, úgymint A, B1, B6, C-vitamint, foszforsót, vasat, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat (karotinoidok, flavonoidok) valamint gyorsan telítő hatású szénhidrátot, amino-savakat, fehérjét és rostokat. Könnyen növeszthető növény, egész télen át eltartható és fogyasztható.

  2, Magvak

  magvak

  Magas kálium forrás. Sokak szerint a fogyást is elősegítik.

  3, Kukorica

  kukorica

  A kukorica kiváló szénhidrát forrás, magas fehérje és rost tartalma miatt nélkülözhetetlen tápanyag forrás. Kiváló és értékes része kertünknek.

  4, Útifű

  útifű

  Az útifű egy szabadon növő igazi csodaszer. Számtalan felhasználási módja miatt már Perzsák ideje óta szeretjük. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, baktériumölő gyógynövény.

  5, Kamilla

  kamilla

  A kamilla szintén régóta ismert gyógynövény, ami gyulladáscsökkentő, nyugtatószer és kiváló gyomorfájdalmak esetén. Baktériumokat, vírusokat elpusztítja, így igazán fontos növény.

  6, Bazsalikom

  bazsalikom

  Javítja az emésztést és a méregtelenítést, segít helyreállítani a test megfelelő PH-szintjét, valamint a sav-bázis egyensúlyt, aminek következtében a hasznos baktériumok elszaporodnak, a haszontalanok száma pedig csökken a szervezetben. Csökkenti a puffadást és a vízvisszatartást, étvágytalanságot és hasi görcsöket. Magas vas, kálium és A vitamin tartalom.

  7, Levendula

  levendula

  Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. Az immunrendszert erősíti, élénkíti. Pattanásos és ekcémás bőrt bekenve nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással van. stressz oldó, bőrápoló, kiváló tea alapanyag

  8, Répa

  répa

  A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat.

  9, Borsó

  borsó

  A zöldborsó egyike a „környezetbarát”, un. nitrogén-fixáló zöldségeknek is, hiszen segíti a talajbaktériumok működését és nitrogén-hasznosítását, csökkenti a talajeróziót. Magas B és K-vitamin, vas- illetve folsav tartalom. Rosttartalma miatt az emésztést is segíti.

   

  Még számos fontos növény létezik, amit érdemes termeszteni jótékony hatásai miatt. Kertészkedéshez csak a legjobb eszközöket érdemes használni, amiket webáruházunkban, 10% kedvezménnyel megvásárolhat!

   

  Cikk forrása: https://survivallife.com/survival-gardening-plants/


  0 Hozzászólás
 • 1, A legfontosabb a kerttervezés feladata

  A megfelelő kertterv elkészítése a sikeres kertépítés egyik alapköve. Hogyha magunk akarunk tervezni valami bonyolultabbat, vizsgáltassuk meg a kerttervünket szakemberrel is – összességében így is jóval olcsóbban jövünk ki, mintha vele terveztetnénk meg a kertet, viszont rengeteg felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat az által, hogy egy szakember véleményét és ötleteit is kikérjük, beépítjük a kerttervünkbe.

  Gondoljunk a karbantartásra is! Egy szinte végeláthatatlan üde, zöld pázsit tagadhatatlanul elvarázsolja az embert – viszont rendszeresen nyírni is kell rajta a füvet ahhoz, hogy szépségét megőrizze! Ez nem gond, hogyha szeretünk füvet nyírni, és megfelelő fizikummal is rendelkezünk hozzá – ellenkező esetben viszont fel kell valakit bérelnünk e feladatra. Kerttervezési költségvetésünk megalkotásakor vegyük tehát figyelembe a leendő kert karbantartási szükségleteit is – kérjük ki a szakember véleményét ez ügyben is, mikor a kerttervünkről konzultálunk vele!

  2, Természetes anyagok, természetes formák

  Számos természetes anyagot használhatunk fel a kertépítés során. A faforgács járdaként használva egyedi és természetes hatást kelt. A környékről hozatott kövek felhasználása szintén összhangot teremt a természettel. A fának ezerféle felhasználási módját ismerjük, amik egy kis gondozással időtállóak is. Mivel a természetben sincsenek szabályos formák, a kertben is érdemes kerülni őket. Egy-egy fa vagy bokor ültetése véletlenszerűen is történhet. A járda szintén lehet hullámos, cikk-cakk formájú vagy bármilyen szabálytalan elrendezést követhet. Egy kőből épült lépcső tökéletesen illeszkedhet a kert életterébe.

  gardenaweben.hu 2

  3, Kertépítés lépései

  a, Terület megtisztítása

  Első lépésként alkalmassá kell tennünk a rendelkezésre álló területet a kertépítésre. Szabaduljunk meg a gyomoktól, ássuk fel a földet és trágyázzuk meg. A kiválasztott öntözéstechnikai rendszert is még ebben a fázisban kell kiépíteni.

  b, Fűmag elültetése

  Ezután jöhet a fűmag elültetése, lehetőség szerint tavasszal vagy kora ősszel, szélcsendes időben. Amíg ki nem nő a fű, addig gyakrabban kell locsolni, és ha ezt nyáron, az amúgy is gyakori locsolást igénylő időszakban ültetjük el a fűmagot, úgy magas vízszámlára kell számítanunk. A fűmagot elvetés után bele kell dolgozni a földbe, különben könnyen csipegető madarak eledeleként végezheti.

  c, Növények, fák ültetése

  Utolsó lépésként jön a kert növényekkel, virágokkal, fákkal való beültetése. A növényfajták kiválasztásakor mérlegelni kell az adott növény igényeit, hogy mennyi munka szükséges a gondozásához, és hogy nem idézi-e elő az esetlegesen allergiás családtag tüneteit. Facsemete ültetésénél figyelembe kell vennünk, hogy mekkorára fog nőni, milyen terebélyes lesz a lombozata, mert később a rossz irányba növő fa (pl. villanyvezeték felé) sok gondot okozhat, végső esetben pedig ki kell vágni.

  Ezeket a munkákat egy-egy jó minőségű, megbízható gép, szerszám nagyon megkönnyítheti! Számos ilyet találhat webáruházunkban, ahol bármilyen kérdésre örömmel válaszolunk!

  Sok szeretettel várjuk a gardenaweben.hu webáruházban!


  0 Hozzászólás
 • Sziklakert építése

  Egy sziklakert építése átgondolt, tervező munkát igényel. Számos részletet előre meg kell tervezni, hisz bármelyik apró részlet tönkre teheti az összképet. A sziklakertek csodás díszei lehetnek a kertnek, de véget nem érő szélmalomharccá is válhat a természeti erőkkel szemben. Számtalan formájú és méretű létezik. Mindegyik megtervezésénél figyelembe kell venni a környék adottságait, mind a növények, mind a sziklák terén.

  Hogyan építsünk sziklakertet?

  Ha el akarjuk kerülni a sorozatos újra építést és fáradságos plusz munkákat, akkor a legjobb, ha ezt is szakértőre bízzuk, akinek több éves tapasztalata van ezen a téren. Ha tartós, évekig virágzó, folyamatosan épülő és megújuló sziklakertet szeretnénk, akkor a számos összetevőt úgy kell összehangolni, hogy kialakuljon egy természetes összhang. Sok olyan sziklakerttel találkoztunk, amiket át kellett építeni, mert a kezdetekkor nem megfelelően lett megtervezve.

  Sziklakert ötletek

  Egy sziklakertet megépíteni rengeteg féle módon lehet, csak a képzelet szab határt! Egy sziklakert lehet...

  Mértani sziklakert

  Mértani sziklakertet elsősorban épületek közelében, szabályos vonalak mentén tudunk kialakítani. Épületek közelében pl.megemelt ágyásokat hozhatunk létre sziklakerti kövek felhasználásával. Mértani sziklakertek esetében akár szabályosabb alakú, de természetes felülettel rendelkező köveket is használhatunk.

  Miniatűr sziklakert

  Akinek nem áll rendelkezésére nagyobb hely akár egy nagyobb cserépbe is építhet magának parányi kökertet. A miniatűr szilakertekbe a növényeket különös gondossággal válogassuk össze. Elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a sziklakerti növények a napos helyet kedvelik. E növények árnyékban csak szenvedni fognak. A cserepes sziklakert talaja, hasonlóan a természetes sziklakerthez, jó vízelvezetésű kell, hogy legyen.

  Természetes rétegkibúvásos sziklakert

  E sziklakert típus utánozza legjobban a természetes formákat. A rétegkibúvásos sziklakertet létrehozhatunk lejtős területen pl. a kert két eltérő magasságú szintje között. A rétegkibúvásos sziklakertek másik típusa a sík sziklakert. Melyben a köveket sík talajfelszínbe építjük be oly módon, ahogy a köveknek csak a felső része látszik, úgy ahogy azt a természetben is láthatjuk. Bizonyos kertrészekbe, tipegőköves területeken is kialakíthatunk lapos sziklakert részeket. Oly módon, hogy a tipegőkövek közötti részeket miniatűr sziklakerti növényekkel töltjük ki.

  sziklakert

  A sziklakerti növény

  Nagyon fontos a megfelelő növények kiválasztása. Számos szempontot figyelembe kell venni...

  • sokkal nagyobbra is megnőhetnek a növények és tönkre tehetik a sziklakertet
  • illeszkedjen a környező növényekhez, környékhez, így fog teljes egészet alkotni
  • rendszeres gondozást igényelnek, mert a gyom könnyen megtelepszik a sziklák között
  • fontos a virágzási időszaka a növényeknek...mindig legyen olyan növény, ami épp virágzik, így egész évben élettel teli lehet a sziklakert

  A sziklakerti kő

  A kövek elhelyezése és kiválasztása szintén lényeges mozzanat a sziklakert építésének.

  • fontos a természetes hatás elérése
  • használjunk a helyi adottságokhoz illeszkedő köveket
  • lépcsőzetesen legyenek elhelyezve a kövek
  • gondolni kell a későbbi gondozásra, karbantartásra, tehát jól megközelíthető legyen minden része

  Bátran írja meg, Ön milyen sziklakertre vágyik! Nálunk számos eszközt, szerszámot talál, amiknek a segítségével könnyedén építhet sziklakertet!

   


  0 Hozzászólás